Egy kis nyári összefoglaló következik, még gyorsan a 24-es szüret előtt!

A júniust rögtön egy szuper programmal indítottuk Budapesten a II. Pestújhelyi mini borfesztiválon, ahol a Mayer Pincével közösen kóstoltattunk egy nagyon hangulatos kertecskében a Szuterén Kultúr-és Gasztrotér szervezésében. Ezt követően több helyen is megfordultunk borainkkal, mint például Martfűn a Part Kávézóban, ahol a Tisza parton lehetett velünk találkozni, vagy a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválon a First Ladies Wines képviseletében, akik minden évben szuper kis csapatot szednek össze, és a fesztivál minden napján egy borász hölggyel lehet beszélgetni a borokról. Emellett kétszer is megjelentünk Balatonvilágoson, egyszer a szezonnyitón majd a falunapon, ahol hajnalig tartott a buli.

Egész nyáron jó sokan meglátogattatok minket nagy örömünkre a pincénél, egy borkóstolóra, vagy csak pár palack borért ugrottatok fel. 🙂

A júliust egy már nagyon megérdemelt nyaralással indítottuk, igyekeztünk rápihenni a nyár végi hajtásra, na meg a szüretre.

A szőlőben nyáron (is) mindig van mit csinálni, többnyire úgy érezzük, hogy alig lehet lépést tartani a természettel. Ment a hajtásválogatás, fürtritkítás, hogy minél jobb legyen az alapanyag, koncentráltabb legyen a beltartalom a szüretelendő fürtökben.  Ahogy pedig egyre magasabbra nőttek a hajtások, kezdődött a csonkázás, természetesen a csonkázógép ilyenkor adta meg magát, így ezt is késve tudtuk-tudjuk csak elvégezni. A nagy meleg, sok napsütés pedig megtette a hatását, a szüret ismét kicsit korábbra tolódik (úgy látjuk, még korábban kezdünk mi is, mint tavaly).

Megérkezett júniusban egy új tartályunk, egy 24 hektós hűtőpalástos erjesztőtartály, alig várjuk, hogy megtölthessük musttal!

A pincében Vince már lázasan készül a szüretre, tartályokat újra kell rendezni, hűtőrendszert tesztelni, prést leellenőrizni, mindent elmosni, fertőtleníteni, a szürethez szükséges anyagokat megrendelni. Igyekszünk egy nagyjábóli szüreti tervet készíteni (amit persze lehetetlen lesz követni, hiszen nagyon sok minden változik folyamatosan), amihez nagyjából tarthatjuk magunkat. Az biztos, hogy az Irsaival kezdünk hamarosan, utána jönnek sorban a fehérek, a cserszegi, zenit, királyleányka majd végezetül az olaszrizling, plusz valamikor beszúrva a rozé alapanyag, majd a szüretet a vörösbornak szedett kékfrankossal zárjuk. Általában augusztusban szoktuk kezdeni a próbaszüreteket, idén viszont már július végén rámértünk az Irsai Olivérre, nehogy meglepetés érjen. A szüret kezdéssel azért megvárjuk az augusztust!

A próbaszüret célja, hogy ki tudjuk választani a megfelelő szüreti időpontot, amikor a legoptimálisabbak a szőlő értékei. Ilyenkor az adott területről egy reprezentatív mintát igyekszünk szedni (egy vödörnyi fürtöt kb), amelyet ezután kézzel kipréselünk, leszűrünk, majd ezt a mustot mérjük be. Mi itthon tudunk mérni cukorfokot a kis kézi refraktométerünkkel (pontosabban BRIX %.ot mérünk vele), titrálással pedig az összes sav mennyiségét. Ha más értékekre is szükségünk van a döntéshez, egy közeli borászatban lehetőségünk van erre is, így láthatjuk a savak eloszlását is (a két fő sav a borban a borkősav, almasav) ez néha segíthet a döntésben. Ahogy érik a szőlő, úgy nő a cukor a bogyóban, ezzel párhuzamosan pedig csökken a savak mennyisége. Cél, hogy a fajtának megfelelően a legoptimálisabb cukor-sav értékkel szüreteljünk, hiszen így lesz harmonikus a végeredmény.

Augusztusban jelentkezünk a szüreti hírekkel, a hónap elején kezdünk is az Irsai Olivérrel!

Szép nyarat addig is mindenkinek, ha szeretnétek jönni szüretelni, jelentkezzetek! Minden kéznek örülünk 😀

Hamarosan jelentkezünk!

   

II. Pestújhelyi mini borfesztivál                           Kóstóló csapatunk                                                   Próbaszüret