Bemutatkozunk

Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. Kicsit mesélnénk magunkról, hogy amikor borainkat kóstoljátok, tudjátok, kik is állnak egy-egy palack mögött 🙂

Egyikünknek sem a borász szakma volt az első választása. Vince szolnoki évei után vegyészmérnöknek tanult Szegeden, ahol egy Borturizmus nevű „tantárgy” keretében több pincéhez is ellátogattak és egy móri pincészetnél az első pohár bor után felvázolódott fejében új jövőképe. Az én (Szasza) utam sem rögtön a szőlőbe vezetett, annak ellenére, hogy nagyszüleim és apukám is mezőgazdasággal, szőlőműveléssel foglalkoztak. Gimnázium után a Testnevelési Egyetem Rekreáció és egészségfejlesztés szakát végeztem el, mellette úszást és sít oktattam. Nagyon szerettem és úszást még ma is oktatok, de én is úgy éreztem, hogy valami hiányzik. Így jutottunk el mindketten a budapesti Kertészeti Egyetem (most már MATE) szőlész-borász szakára 2015-ben. Itt ismerkedtünk meg, az ötlet pedig, hogy saját bort, saját borászatot szeretnénk, szépen lassan kiforrta magát.

Az egyetemi évek után utazgattunk, világot akartunk látni, sok-sok bort kóstolni. Szakmai gyakorlatunkat Spanyolországban, Valenciában töltöttük, ahol a labormunka mellett sok helyi borászathoz eljutottunk, sokat tanultunk és talán még többet feküdtünk a tengerparton. A spanyol hónapok után messzebbre vágytunk, így jutott a választásunk Új-Zélandra, ahova szüreti időszakban mindig van kereset „pincemunkásokra”. A déli szigeten, a marlborough-i borvidéken dolgoztunk egy borászatnál, a Tohu Wines-nál a 2019-es szüretben. Rengeteg munka, tanulás, présmosás, targoncázás, iszonyat mennyiségű Sauvignon Blanc, végtelennek tűnő éjszakai műszakok, ezek után pedig kiadós utazgatás; nagyjából így lehetne leírni kint töltött időszakot. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk és gyönyörű helyeken jártunk.

Miután hazatértünk mindketten balatoni borászatoknál helyezkedtünk el, Vince Balatonfüreden, a Zelna Borászatnál töltött egy szüretet, én pedig Balatonfőkajáron a Feind Pincészetnél kezdtem el dolgozni. Emellett nekikezdtünk saját terveink megvalósításának. 2019-ben már készítettünk saját borokat a főkajári pincében, melyet még folyóborként értékesítettünk (apukám munkáját folytatva), 2020-ban pedig megkaptuk a palackozási engedélyt és borainkat mára már egyre több helyen lehet kapni.

Hálásak vagyunk, hiszen sok szőlőterület áll rendelkezésünkre, a pince és a présház is adott volt. Emellett szerencsésnek érezzük magunkat, hogy mégsem egy kész borászatot örököltünk, hiszen így minden döntés, minden előkészület a miénk, a saját terveink szerint építgethetjük a Karikahegy Pincészetet.

Fényképfal