Sziasztok!

Két hónapunk összefoglalója következik most, sűrű időszak volt!

Kezdjük a szőlővel. A szőlőben Vince a támrendszert javítgatta, a kötözéssel is végeztek a dolgozók, aztán berobbant a tavasz, kifakadtak a rügyek, zöldbe borultak az ültetvények. Minden évben egy csoda, ahogy a természet teszi a dolgát, kipattannak a rügyek, és elkezdenek (őrült tempóban) nőni a hajtások. Ilyenkor először a törzstisztítással kezdünk, a szőlőtőke törzsön és törzsnyakon kihajtó hajtásokat eltávolítjuk. A rejtett rügyekből fakadó hajtásokat válogatás nélkül leszedjük. Akkor hagyunk csak meg hajtást alul, ha a törzs fiatalítására van szükség és új törzs nevelése a cél. Mi ezt a feladatot jelenleg kézzel végezzük, de gépesíthető a folyamat, különböző törzstisztító gépekkel vagy speciális gyomírtó szerekkel is elvégezhető.

Fontos művelet a hajtásválogatás, ezzel mi minden évben megcsúszunk kicsit, mivel elég szűk időszak, amikor optimális az elvégzése (rügyfakadás után kb. 1 hónappal). Célunk a hajtásválogatással egy szellős lombfal kialakítása, amelynek jobb lesz a megvilágítottsága, kisebb az esély a gombás megbetegedésekre, javul a kötődés, jobb lesz a termés minősége, elkerülhetjük a tőke túlterhelését. A fajtáink közül a királyleányka az, amelyik a legzsúfoltabb lombozatot neveli, így rendszerint vele kezdjük.

Ahogy egyre hosszabbak a hajtások, fontos, hogy jó irányba nőjenek a támaszon, felfelé, a huzalpárok közé kerüljenek. Mi minden évben metszést követően lejjebb helyezzük a drótókat, hogy ilyenkor, amikor kellően megnyúltak a hajtások, feltegyük őket vissza a helyükre, ahol megtartják a lombfalat.

Ha túlnövik a hajtások a támrendszert, akkor pedig következik a csonkázás, a traktorra szerelt csonkázóval, amely a felfelé és oldalra nyúló hajtásokat nyírja le (ezt még nem kezdtük el, de hamarosan!).

Mindeközben pedig folyik a szőlő permetezése, figyelve az időjárásra és a jelekre a szőlőben, hogy elkerüljük a gombás megbetegedéseket.

Ennyit a szőlőről! Mellette sok más is történt nálunk!

Kitavaszodott nálunk a kert is, sokat kertészkedtünk, elkészült két új magaságyás, a paradicsom és paprika palántáink bekerültek helyükre, elszórtuk a magokat, és már pár dolgot kóstolhattunk is a kiskertből, például retket és salátákat is!

A kerti kis wc is üzembe került! Panorámás látványt nyújt, mondjuk csak nyitott ajtónál! 😉

Május elején egy nagy adag bodzaszörp (és egy kis adag citromfű) is készült, kóstolókon már lelkesen iszogatják vendégeink, félő, hogy idén sem bírja ki az adag a szezont!

Balatonfőkajáron megrendezésre került a 2. Bormustra, így már hagyományt teremtve, öt helyi borászat részvételével; Aligai Horváth Pincészet, Deák Bárdos Pince, Feind Pincészet, Quiar Birtok és mi magunk. Ismét szuper rendezvény volt, köszönjük a szervezést, és hogy ilyen sokan kóstoltatok nálunk! Másnap pedig sor került az első felnőtt/gyerek programra a pincénknél, amely során a gyerkőcök kincset kerestek a Karika hegyen a Szünet gyerekprogram szervezőivel, Fannival és Szilvivel, a szülők pedig egy nyugodt borkóstolón vehettek részt.

Május 16-26-ig Vince a Szegedi Borfesztiválon volt megtalálható, a 192. faháznál. Hosszú volt ez a 11 nap, de a tavalyihoz hasonlóan remek élmény volt, és hálásak vagyunk a sok visszatérő vendégünkért és a segítőkész barátokért akik beálltak segíteni!

A májust pedig egy fergeteges kóstolóval zártuk egy évről évre visszatérő csapattal a pincénél!

A naptárunk pedig kezd betelni nyárra, ha szeretnétek jönni hozzánk, mindenképpen hívjatok minket előre!

Hamarosan jelentkezünk!

  

Huba a szőlőben 🙂