Sziasztok!
A tavalyi évzáró értékelés elmaradt, az év végi hajtás nálunk is megvolt, de most már kezdjük összekapni magunkat! A 2024-es szüret kemény volt. A hőség miatt nagyon korán indult, minden fajta egyszerre kezdett érni, az augusztusi kellemes Irsai szüret után úgy beindult minden, hogy nem győztük mérni a paramétereket és minden szőlőt időben leszüretelni. Egyszerre ennyi tételt erjeszteni a pincében nem egyszerű, a hűtőrendszerrel is sok nehézségünk akadt, de ahogy mondani szokták, a nehéz évjáratokban születnek az igazán különleges borok, mi is így látjuk!
Januárunk, mint az egész 2024-es évünk csak úgy elsuhant. Pedig sok minden történt, amit örömmel megosztottunk volna veletek!
Az újévet egy kis évindító SUP-ozással kezdtük a Balatonon, aminél tökéletesebb 1-ei programot nehéz elképzelni.
A szőlőben rengeteg a munka télen is, teljes erőbedobással folyik a metszés és a támrendszerjavítás. Négy új területünk is termőre fordul idén, amelyekért nagyon izgatottak vagyunk! A három éve telepített Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc ültetvényünkben most alakítjuk ki a tőkeformát, ami egy nagyon fontos munkafolyamat, hiszen ezek a tőkék remélhetőleg több évtizeden át fognak ebben a formában maradni. Ezért a fiatal ültetvény precíz gondozása az első években elengedhetetlen, így tudunk egy jó kondíciójú, erős ültetvényt kialakítani. Harmadik évben még viszonylag kevés rügyet hagyunk a vesszőn, nem szeretnénk túlterhelni túl sok terméssel. Ez egy viszonylag lassú, sok hajlongást igénylő feladat, de meghálálja az ültetvény, idén lehet, hogy már szüretelhetünk is ezekről a területekről (ez lesz a „szűztermés”).
A pincében a borok nagy része tartályban érlelődik. Januárban már megkezdtük a borok szűrését, hogy felkészítsük őket a palackozásra. Már sokan érdeklődtetek róluk, hamarosan nekilátunk a következő nagy munkának, és lepalackozzuk a többségüket. Jelenleg már palackban van és elérhető a 24-es Irsai Olivérünk és Zweigelt rozénk, amelyeket jó szívvel ajánlunk!
Január 11-én részt vettünk a X. Nagy Fehérvári Bormustrán, ezútok is köszönjük Fáncsi Viktóriának a szervezést és meghívást. Több mint 40 pincészet borait kóstolhatták a résztvevők, elképesztő volt a felhozatal. Sok új kis borászat borait is megismertük, számunkra is izgalmas volt, és természetesen nagyon szeretjük, amikor hozzánk érkeznek új vendégek, egyre többen megismernek minket.
A februárt sok-sok szőlőmunkával, és még több pincében töltött idővel folytatjuk. További szűrések, kóstolások és házasítások következnek. Reméljük, úgy haladunk a palackozással is, ahogy terveztük és jelentkezünk az új tételekkel! Már mi is nagyon várjuk őket!
Addig is minden jót!
Szasza