Hello 2024!

Először is boldog új évet kívánunk mindenkinek! Lassan mi is összeszedjük magunkat, és újult lendülettel állunk neki az évnek!

Idén szeretnénk minden hónapban bejelentkezni, és megmutatni, mit csinálunk a pincében a borokkal, mi történik a szőlőben, és összességében,

mivel is töltjük az időnket itt fent a Karika hegyen.

Idén kicsit másképpen zajlanak nálunk a munkafolyamatok, hiszen tavaly augusztusban megszületett kislányunk:) A munkák nagy részét eddig ketten végeztük el Vincével, a pincében csak mi foglalkoztunk a borokkal, a szőlőben mindig is volt segítség, de mindketten aktívan részt vettünk a munkafolyamatokban. Így most egy kicsit újra kellett szervezni a dolgokat, hogy mindennel időben végezzünk.

Mi is történt eddig nálunk a pincében?

A új évjárat borai közül az Irsai Olivér már decemberben le lett palackozva. A többivel kicsit tovább szeretünk várni, szeretjük ha van idejük érni. Januárban a fő feladat ezeknek az új borok vizsgálata, majd szűrése volt. A borok leszűrve, így hamarosan mehet is a palackozás! Amire igencsak szükség van már, mivel a készletünk igencsak megcsappant az év végére, csupán a 21-es olaszrizlingünkből maradt még egy kevés, de az is vészesen fogy! Hamarosan tehát érkezik az utánpótlás, jön a királyleányka, rozé, zenit majd lassan az olaszrizling, valamint a 22-es kékfrankos vörösborunk is!

A szőlőben már december óta zajlik a metszés. A metszéssel egyik fő célunk a termés mennyiségének és minőségének befolyásolása, kialakítjuk és fenntartjuk a tőkeformát, segítjük a szőlő megművelhetőségét.     Lombhullástól rügyfakadásig lehet végezni, mi amint lehet el is szoktuk kezdeni, és minden évben kihívás, hogy időben végezzünk az összes területtel. A szőlőültetvényeink ernyő művelésűek, a tőketörzs végén egy vagy két vesszőt (ún. szálvesszőt) hagyunk meg, amelyeket ívelten, mint egy ernyőt fogunk majd lekötni. Elektromos metszőollóval szoktuk „előmetszeni” a tőkéket, azaz levágjuk a nem szükséges hajtásokat, a levágott hajtásokat lehúzkodásához pedig szoktunk segítséget hívni. Vince tehát január nagy részében a szőlőben van, Huba kutyánk nagy örömére, aki nagyon boldogan indul vele reggelente, délután pedig szép sárosan és fáradtan érkeznek haza.

Sok tervünk van az évre, a kóstolószezon előtt szeretnénk még szépítgetni a pincét, kényelmesebb kóstolóteret létrehozni, tervezgetjük melyik fesztiválokon találkozhatunk majd, milyen programokkal készülünk nektek, ezeket majd szép sorban megmutatjuk nektek!

 

Üdv a Karika hegyről,

Szasza